Home About Musicians Concerts Recordings News Guestbook Contact
Gitaarles van John van der Veer
Linker- en rechterhandtechnieken – zowel met de vingers als het plectrum – harmonieleer , toonladdersystemen, timing en toonvorming...

De zee zit altijd
in je hoofd!


John van der Veer vertelt over de bron van zijn composities voor 5 akoestische gitaren in de Alkmaarse Courant van 21 december 2006.

Naim

Engelse NAIM label gaat Gitaar aan Zee in 29 landen uitbrengen!

Musicians

John van der Veer

Componist, gitarist, musicoloog; John van der Veer studeerde klassieke gitaar and muziekwetenschap in Utrecht. Tijdens zijn studententijd hield hij zich al bezig met sterk uiteenlopende muziekstijlen: avant-garde, muziek voor moderne dans, barok, klassiek, big band jazz and popmuziek. Door zijn studie ontwikkelde John van der Veer tevens een brede belangstelling voor muziek die buiten de West-Europese muziekgeschiedenis valt. Als uitvoerend musicus - op de akoestische en de elektrische gitaar - heeft hij de hele wereld afgereisd, in ensembles zowel als solo-performer. Zijn composities zijn sterk bepaald door visuele beelden. John schrijft dan ook veel voor theater, film en documentaires.Harm van Sleen

Opgegroeid in Syrïe, India, Algerije, Zambia en de VS. Altijd op zoek naar afwisseling. De week van Harm is mooi als hij de ene avond basgitaar speelt met een stevige bluesband, de volgende middag contrabas in een jazz-trio en vervolgens pedal steel en viool met western swing bands. En de week wordt bekroond met een optreden in de North Sea Guitars, waarin het palet van zijn veelzijdigheid naar voren komt.
Erik Rutjes

Erik heeft jazzgitaar gestudeerd aan het conservatorium in Utrecht. In deze periode ontwikkelde hij zijn fenomenale plektrumtechniek. Na zijn eindexamen in 1997 is Erik Rutjes een van de meest toonaangevende gitaristen geworden in studio’s en op de vaderlandse podia. Naast de NorthSeaGuitars speelt de gitarist onder meer bij Wende Snijders en Gino Vannelli. In veel opzichten is Erik de tegenpool van David van Olst. David bespeelt uitsluitend flamencogitaren, terwijl Erik pas sinds NorthSeaGuitars een nylonsnarige gitaar bezit. David gebruikt nooit een plektrum. Erik vertrouwt geheel op dit voor hem onmisbare stuk(je) gereedschap. Beide gitaristen delen een sublieme techniek, een groot wederzijds respect en het enthousiasme waarmee ze samen in deze groep spelen.


Lourens van Haaften

De benjamin van de groep. Na zijn studie aan het conservatorium heeft Lourens in veel Nederlandse popbands gespeeld. Zijn gitaarlicks vormden de drijvende kracht achter Van Katoen, een band met een uitgesproken ‘heavy’ achtergrond. Lourens besloot deze succesvolle groep te verlaten om zijn talent te richten op meer melodisch georiënteerde muziek. Lourens hanteert een fluwelen stijl, waarin hij minder technische krachtpatserij toepast dan zijn oudere collega’s. En juist dat maakt zijn bijdrage in de groep zo waardevol. Ondanks zijn leeftijd, verraadt Lourens’ keuze van kleuren en melodielijnen een rijpheid waarmee hij veel ‘oudere’ gitaristen overtreft.